איך לכתוב ביוגרפיה | מדריך מלא מאת ענת אומנסקי - ליתם הוצאה לאור
עברית-Hebrew English 

איך לכתוב ביוגרפיה

דף הבית >> בית הספר לכתיבה >> קורסים וסדנאות כתיבה יוצרת >> איך לכתוב סיפור חיים? הקורס השלם לכתיבת סיפורי חיים, מאמרים ושיעורים >> איך לכתוב ביוגרפיה

איך לכתוב ביוגרפיה 

מאת:   ענת אומנסקי 
 
כתיבה ביוגרפית

ביוגרפיות הן סיפורים שאנשים בוחרים לכתוב על דמויות שהם מכירים. אלו יכולות להיות דמויות של מפורסמים, דמויות היסטוריות, מנהיגים, בני משפחה,  אנשים פשוטים אחרים, או כל דמות  באשר היא שחיה בעבר או בימים אלו, שכותב הביוגרפיה חש צורך לכתוב עליה.  תפקידה של הביוגרפיה הוא להעביר  לקורא מידע על חייהם של אותם  אנשים או דמויות נבחרות שעליהן כתובה הביוגרפיה.   
 

מהי ביוגרפיה?

ביוגרפיה היא תיאור מפורט שנכתב בדרך כלל בגוף שלישי, על סיפור חייו של אדם אחר. הביוגרפיה מכילה בדרך כלל מידע בסיסי על חיי הדמות  כגון: מקום לידתה, השכלתה, תחומי העניין שלה, קשריה עם בני המשפחה, אירועים מרכזיים בחייה, התקופה ההיסטורית בה היא חיה ואיך כל אלו השפיעו על פעולותיה וחייה של הדמות עליה אתם כותבים.
כל ביוגרפיה מבוססת על שימוש בתיעוד אירועי חייה של הדמות.  ואם אתם רוצים להפוך אותה למעניינת יותר הוסיפו פרטים קטנים וסיפורים אישיים, שיעוררו את הביוגרפיה לחיים.

מטרתה של כתיבה ביוגרפית

מטרת הביוגרפיה היא לחלוק את חייו של אדם אחר עם קהל הקוראים.  כמחברים של ביוגרפיות, אתם יכולים לבחור לכתוב את הביוגרפיה שלכם על אדם מסוים שלדעתכם יש לו סיפור  מעניין במיוחד שקשור לנושא מעניין או  מרתק,  שחשוב לדעתכם  אנשים ישמעו עליו, ידעו אותו ויזכרו אותו. אולי אפילו ילמדו ממנו. 

יתכן שתבחרו לכתוב ביוגרפיה על אדם מסוים, רק כי אתם חושבים שחשוב לעדכן את הציבור הרחב בעובדות חשובות לגבי פעילותו ותרומתו.  ביוגרפיה מהסוג הזה  בדרך כלל  נכתבת על מפורסמים או פוליטיקאים, או מנהיגים שיש להם השפעה גדולה על הציבור.

סיפורים ביוגרפיים יכולים להיות מעוררי השראה. למשל הדגשת ההשיגים של דמויות מסוימות, או הצבעה על הדרכים בהן הן התגברו על המצוקות שלהם, על המכשולים וכל האתגרים בחייהם. כל אלו יכולים להעניק לקוראים תחושות של העצמה, עידוד ועניין. 

ביוגרפיות יכולות לשמש גם כסיפורי הזהרה. אלו הסיפורים על  שנפלו, הדרדרו נכשלו או התמודדו עם אירועים בחייהם בצורה כזו או אחרות,  ויש בידם למנוע מאחרים לחוות את אותן חוויות קשות וללמד אחרים איך להיזהר ומה לא להפוך להיות. 
 

לחקור, לחקור ועוד לחקור...

כדי לכתוב את סיפור חייו של אדם, ככותבים, עליכם להעמיק ולחקור על הדמות הרבה יותר מעובדות בסיסיות בלבד.

ביוגרפיה טובה חודרת אל תוך כל מה שמעניין באמת בחייו של אדם – תכונות, אישיות, מאווים, תשוקות, הישגים לצד כישלונות, רגעי מצוקה ונקודות מפנה מרכזיות.

ביוגרפיה טובה ביותר מכילה היבטים מכל כיווני חייה של הדמות עליה אתם כותבים. כולל כל הפרטים הקטנים והאישיים. השימוש בכל אלו יבטיח לקורא מבט אינטימי על הדמות. כן, אינטימיות או ליתר דיוק הזדהות כזו או אחרת, או רמה של ידיעה שתספק את יצר הסקרנות של הקוראים. כן, זה מה שאנשים מחפשים.

 

​6 טיפים שיעזרו לכם להתחיל לכתוב ביוגרפיה

1. אישור לכתיבה מתי צריך ובשביל מה זה טוב?

אם הדמות שבחרתם לכתוב עליה עדיין בחיים, עליכם לבקש ממנה אישור לכתוב על חייה.  אין צורך לקבל אישור מנשוא הביוגרפיה אם  האיש הוא איש ציבור או מישהו שנפטר.  ליתר ביטחון תמיד צריך לבדוק.  אם קבלתם אישור לכתוב על הדמות שבחרתם  מהדמות עצמה או ממי שמייצג אותה, הדבר יכול לעזור לכם מאד כי אלו יכולים לספק לכם פרטים משמעותיים על הסיפורים שלהם שיהפכו את הכתיבה שלכם  למשכנעת יותר.

2. והכי חשוב זה המחקר

לא משנה כמה אתם יודעים על הדמות שבחרתם לכתוב עליה את הביוגרפיה, יש צורך במחקר נרחב כדי להבין את התמונה השלמה אם זו לדוגמה החלטתם לכתוב על  דמות היסטורית, מידע על התקופה ההיסטורית בה היא חיה וכיצד התקופה השפיעה על חיי הדמות שלכם הוא מאד חשוב וגם מעניין.
  • מקורות ראשוניים יספקו לכם תיאורים ממקור ראשון על חיי הדמות עליה אתם כותבים והם בדרך כלל מקורות אמינים. בדקו כתבי יד, יומנים, ראיונות או ספרי זכרונות.
    ובימנו, בדקו: בלוגים, אתר אישי, או פרופילים במדיות חברתיות וכד'.
  • ויש גם מקורות משניים  כמו מגזינים או סרטים תיעודיים, גם שם תמיד אפשר למצוא עוד ועוד פרטים מעניינים על הדמויות שלכם. ככל שתדעו יותר על הדמות עליה אתם רוצים לכתוב – הסיפור שתוכלו ליצור יהיה מרתק יותר.

3. ומה יצא לקורא שיקרא את הביוגרפיה שכתבתם על האיש שבחרתם לכתוב?

כן, זה מאד חשוב.  כבר בפרק הראשון של הביוגרפיה שלכם, חשוב שתיידעו את הקוראים שלכם ותסבירו למה בעצם החלטתם לכתוב על הדמות שבחרתם.  למה זה היה חשוב לכם, איזה מסר או מידע אתם רוצים להעביר ומה הקוראים ילמדו על הדמות שבחרתם מהביוגרפיה שכתבתם.

4. ציר הזמן

כל ביוגרפיה בנויה מנקודות בחיי הדמות בציר הזמן, בדרך כלל בסדר כרונולוגי.  ולכן, לפני שאתם מתחילים לכתוב אתם צריכים להכיר את סדר אירועי המפתח בחייה של הדמות.  הכנת ציר זמן תארגן לכם את הסיפור ותקל על הכתיבה.

5. השתמשו בפלאשבקים

השימוש בפלאשבקים בביוגרפיות מאפשר למחבר להציג לקורא מידע רלוונטי מהעבר ,מבלי להפריע להשתלשלות העניינים לפי סדר כרונולוגי זה תמיד מוסיף עניין לקורא.

6. האם יש מקום להכניס לביוגרפיה את המחשבות של הכותב?

בהחלט כן ביוגרפיה היא לא רק מסירת עובדותכדאי ורצוי שהביוגרף יחלוק את  רגשותיו ואת דעותיו על חיי הדמות שלו, אחרת לשם מה הוא כותב? ובכל זאת הבחירה לחלוק גם את המחשבות שלך בכתיבת הביוגרפיה היא החלטה שאתה צריך לקבל.   
זכרו, אתם כותבים ביוגרפיה ולא רק "מתעדים" .  ויש הבדל בין תיעוד לבין כתיבת ביוגרפיה.


בהצלחה רבה לכם,
ואם אתם צריכים עזרה בנושא כתיבה ביוגרפית, אני תמיד כאן בשבילכם.
 
שלכם,
ענת אומנסקי
מנחת "הקורס השלם לכתיבת סיפורי חיים"
צרו אתי קשר כאן 
מלאו את הטופס 
או טלפנו :  09-8989198, 0547650515